Bağış İşleminin Sona Erdiği Durumlar

Bağış İşleminin Sona Erdiği DurumlarBağışta bulunan kişi, bağışa konu olan şeyi teslim etme ve mülkiyetini karşı tarafa geçirme borcu altına girer. Bağışta bulunan kişi borcunu yerine getirmezse de, bağışı kabul eden kişi dava açarak bağışlamaya konu olan şeyin yerine getirilmesini talep edebilir. Ancak satım sözleşmelerinde olduğu gibi bazı zorlayıcı veya ayıba karşı bağışlama işlemini yerine getirme borcu bulunmamaktadır. Bağış işleminin sona ermesine sebep olan bazı durumlar:

  • Bağışlayan ölürse;

Bağışı yapan kişinin vaadini yerine getirmeden ölmesi durumunda, bağışlama vaadinden doğan borç mirasçılara geçer ancak Türk Borçlar Kanunu‘nun 298. Maddesine göre aksi kararlaştırılmadıkça dönemsel olarak bağışlama borcu altına girildiği durumlarda bu borç, ölümle beraber sona erer.

  • Bağışta bulunan kişinin bağışlamadan dönmesi;

Bozucu yenilik doğuran haklardan olan bağışlayanın tek taraflı irade beyanı ile bağışlamadan dönülebilir. Dönme hakkının sebebinin öğrenildiği tarihten itibaren bir yıl içinde bağışlamadan dönülebilir ve bu süre hak düşürücü süredir. Türk Borçlar Kanunu‘nun 296. maddesine göre aşağıdaki durumlarda bağışta bulunan kişi vaadinden dönebilir:

  1. Bağışta bulunan kişiye veya yakınlarına karşı ağır bir suç işlenmişse.
  2. Bağışta bulunan kişiye veya ailesinden birine karşı, kanundan doğan sorumluluklarına karşı önemli ölçüde aykırı davrandıysa.
  3. Yüklemeli bir bağışlamada, haklı bir sebebi yokken yüklemeyi yerine getirmemişse.

 İlerleyen zamanda verdiği bağışlama sözünü yerine getirdiği taktirde, kendisine ağır bir yük     getirecek şekilde bir değişiklik olduysa, elden bağışlanan bir malın geri istenmesi için geçerli bir sebep varsa, bağışlama sözü verildikten sonra yeni aile yükümlülükleri oluştuysa veya bu yükümlülükler ağırlaştıysa; bu  durumlarda bağışlama sözü veren kişinin borcunu yerine getirme güçsüzlüğü tespit edilir veya iflasına karar verilirse, bağışlama vaadini yerine getirme yükümlülüğü ortadan kalkar.

  • Mirasçıların bağışlamadan dönmesi;

Yine Türk Borçlar Kanunu‘nun 297. maddesine göre mirasçıların bağışlamadan dönebileceği haller sıralanmıştır ve bunlar da:

  1. Bir yıllık süre dolmadan bağışlayan kişi ölürse, geri alma hakkı mirasçılara geçmektedir ve mirasçılar da süre sonuna kadar bu hakkı kullanabilirler.
  2. Bağışta bulunan kişi, geri alma sebebini öğrenmeden öldüyse, ölüm tarihinden itibaren bir yıl içerisinde mirasçılar geri alma hakkını kullanabilirler.
  3. Bağışı kabul eden kişi, bağışlayanı kasten öldürürse veya geri alma hakkını engellerse, mirasçılar bağışlamayı geri alabilirler.
Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder