Geçit Hakkı Sözleşmesinde Resmi Şekil Şartı – Geçit Hakkı Davası

Geçit Hakkı Sözleşmesinde Resmi Şekil Şartı - Geçit Hakkı Davası1- Müşterek mülkiyete konu taşınmazın ifrazının yapılacağı sırada geçit yeri konusunda imzası noterden onanlı biçimde yapılan sözleşme resmi mahiyette olmadığından geçerli değildir.

2- Sözleşmenin geçersizliği halinde davacıya genel yola çıkış için en elverişli yerlerden geçit kurulması gerekir.

Taraflar arasındaki geçit hakkı tesisi davasından dolayı yapılan yargılama sonun da; Çayıralan Asliye Hukuk Mahkemesince davanın reddine dair verilen 26.06.1995 gün ve 1988/76 E. 1995/193 K. sayılı kararın incelenmesi davacı miras şirketi mümessili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 14. Hukuk Dairesinin 01.02.1996 gün ve 1995/9694 E. 1996/499 K. sayılı ilamı ile;

… dava, geçit hakkı kurulması isteminden ibarettir. Davacı ile davalı eskiden aynı taşınmazda hissedar bulundukları zaman taşınmazın ifrazının yapılacağı sırada davacının ve davalının notere giderek geçidin nereden verileceğine dair imzası noterden tasdikli 27.07.1983 tarihli bir sözleşme akdederler. Mevcut bu sözleşme resmi mahiyetle düzenlenmediği için geçerli değildir. Ne var ki, davacı hem bu sözleşmeye hem de Medeni Kanun’un 671. maddesi uyarınca taşınmazına geçit istediğine göre sözleşmenin geçersizliği halinde Medeni Kanun’un 671. maddesi uyarınca davacıya geçit verilmesi gerekir. Davacı bunun için müfrez parselleri sahiplerini de dava ettiğine göre genel yola çıkış için en elverişli yerden ve parselden geçit kurulması gerekirken yazılı olduğu üzere davanın reddine karar verilmesi doğru görülmediğinden hükmün bozulması gerekmiştir… gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda, mahkemece önceki kararda direnilmiştir.

Hukuk Genel Kurulu’nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü. Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu’nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.

Davacı miras şirketi mümessilinin temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden BOZULMASINA, (YHGK. 02.04.1997 T. 1996/14-919 E. 1997/272 K.)

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder