İntifa Hakkının Çeşitleri Nelerdir?

Kuruluş şekillerine göre intifa hakkının 3 çeşidi vardır.

  1. Sözleşme ile kurulan intifa hakkı : Bir taşınmazın maliki, nasıl taşınmazını satabiliyorsa bir 3. kişi adına da intifa hakkı tesis edebilir. Bu 3. kişi gerçek kişi olabileceği gibi tüzel kişi de olabilir. Uygulamada çoğunlukla bir taşınmazın tamamına yani kuru mülkiyeti ve intifa hakkına sahip olan kimse, intifa hakkını üzerinde tutarak kuru mülkiyetinin satışını yapmakta ve bu yolla intifa hakkının kütüğe tescil zarureti doğmaktadır.
  2. Kanuni yani yasal intifa hakkı : Kanuni intifa hakkını da 3’e ayırabiliriz.
    1. Mirasta sağ kalan eşin intifa hakkı.
    2. Anne ve babanın velayetleri altındaki küçüğün malları üzerindeki intifa hakkı.
    3. Kocanın, karısının malları üzerindeki intifa hakkı : Uygulamada pek kullanılmamakla birlikte kanuni intifa hakkının en çok merak edileni sağ kalan eşin miras bırakanın malları üzerindeki intifa hakkı olup bu da 23 Kasım 1990 tarihi ve 3678 sayılı kanunla medeni kanunda yapılan değişiklikle sağ kalan eşin mirastan gelen intifa hakkı kaldırılmıştır. Demek ki bu tarihten sonraki ölümlerde eşin intifa hakkını seçmesi mümkün değildir.
  3. Mahkeme kararı ile kurulan intifa hakkı : Mahkeme kararına istinaden kurulacak intifa hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı aranır.
Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder