İntifa Konusu Mal Üzerindeki Mal Sahibinin Hakları Nelerdir?

İntifa Konusu Mal Üzerindeki Mal Sahibinin Hakları Nelerdir?Mal sahibi, intifaya konu olan mal üzerinde tasarruf yetkisine sahiptir. Fakat bu tasarruf işlemleri intifa hakkı sahibinin haklarına zarar verecek şekilde olamaz.

İntifa konusu malın tahsis amacına veya hukuka aykırı kullanılması durumunda, mal sahibinin itiraz etme hakkı vardır. Dolayısıyla mal sahibi, intifa hakkı sahibinin malı kullanma veya yararlanma şeklini kontrol etme ve gözetme yetkisi vardır.

Haklarının tehlikeye düştüğünü ispat etmesi durumunda mal sahibi, teminat isteme hakkına sahiptir. Eğer intifaya konu olan şey tüketilebilen bir şey ise veya kıymetli evrak ise tehlikenin ispatına gerek olmadan mal sahibi, intifa hakkını vermeden önce de teminat isteyebilir. Kıymetli evrakın güvenilir bir yere bırakılması güvence yerine geçmektedir. Mal sahibi, intifa hakkının kendisinde kalması şartıyla bağışlama işlemlerinde, bağışı yapan kişiden güvence isteyemez.

İntifa hakkı sahibi, vermesi gereken teminatı vermez ise veya intifa konusu malı hukuka aykırı olarak tahsis amacı dışında kullanmaya devam ederse mal sahibi Sulh Hukuk Mahkemesi‘ne başvurabilir. Mahkeme kararı ile intifa hakkı sahibinden bu hakkı alınarak tayin edilen bir kayyıma verilir. Kayyımın vazifesi de intifa konusu malı idare etmektir ve mal sahibine karşı intifa hakkı sahibinin sorumluluklarını yerine getirmektir. İntifa hakkı sahibi teminat verinceye kadar veya haksız kullanıma devam etmeyeceğinin anlaşılıncaya kadar kayyımlık devam eder.

İntifa hakkına konu olan malların giderlerinin paylaşılması için intifa hakkı sahibi gibi mal sahibi de noterlikçe, resmi defterin tutulmasını talep edebilir.

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder