Kamuya Ait Taşınmaz Satışı

Kamuya Ait Taşınmaz SatışıDevlet, çeşitli sebeplerle zaman zaman taşınır veya taşınmaz mal satar. Bu nedenlerden bazıları; gelir elde etme isteği, tasfiye etme isteği, toprak piyasasını düzenleme v.s. gibi bazı ekonomik ve sosyal amaçlardır.

Devlet mallarının satışı, 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanunu çerçevesinde, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ve bu kanunun 74. Maddesi gereğince çıkartılan 26.122.1984 tarihli yönetmeliğe göre yapılır. Ayrıca bazı özel kanunlarda da devlet malının satışına dair hükümler bulunur.

Kamuya ait taşınmaz satışı çeşitli kanunlarla sınırlandırılmıştır. Aşağıdaki taşınmazların nitelikleri değişmedikçe satışları yasaktır (18607 sayılı resmi gazetede yayımlanan Devlete Ait Mal Satış, Trampa, Kiraya Verme, Mülkiyetin Gayri Ayni Hak Tesis, Ecrimisil ve Tahliye Yönetmeliği) :

  • Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler.
  • Hazinenin özel mülkiyetinde kabul edilmekle beraber henüz tapuya tescil edilmemiş taşınmaz mallar.
  • Tahsisli taşınmaz mallar.
  • Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlığı ile bunlara ait korunma sınırları dahilindeki taşınmaz mallar.
  • Orman sahaları içindeki taşınmaz mallar.

Yukarıdaki maddelerde bahsedilen özelliklere sahip devlet mallarının nitelikleri değişmedikçe satışları yapılamaz. Buna göre sahipsiz mallar, orta malı ve hizmet malı özelliğindeki taşınmazlar satış konusu edilemez. Bir şekilde satışları yapılmışsa da, her ne kadar iyi niyet unsuru varsa da yapılan tescil işlemi geçersizdir. Taşınmaz mal satışa çıkarılmadan önce, bedeli ne olursa olsun Maliye Bakanlığından izin alınması gerekir.

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder