Kira Kontratındaki Artış Oranı Belirlemesi Nasıl Yapılır?

Kira Kontratındaki Artış Oranı Belirlemesi Nasıl Yapılır?Kira kontratı yapılırken kira artış oranının belirtilmesi hem kiracı hem de mal sahibi açısından gerekli bir konudur. Ancak mal sahiplerinin farklı kurumları baz alarak farklı artış oranları uyguladıklarını görmek mümkün.

Son borçlar kanununa göre konut kiralarında kira artış oranı, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayınladığı Üretici Fiyat Endeksi’nin (ÜFE) bir önceki kira yılına göre (oniki aylık ortalamalara göre) artış oranını geçmemelidir. TÜİK’un sitesinden “Enflasyon ve Fiyat Başlığı” altındaki “Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi – ÜFE” ve “Tüketici Fiyat Endeksi – TÜFE” butonlarına basarak Excel dokümanlarını indirdiğinizde en alttaki “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı” tablosundan faydalanmanız gerekiyor.

2014 Mart ayında evinize kiracı aldıysanız ve 1 yıllık kira sözleşmesi imzaladıysanız. 2015 Mart ayındaki kira artış oranınızı şu şekilde belirleyebilirsiniz.

  • 2015 Şubat ayı ÜFE artış oranı – 8,79
  • 2015 Şubat Ayı TÜFE artış oranı – 8,77
  • TÜFE + ÜFE / 2 = 8,78

Eğer % 8,78 den daha fazla bir oran belirtilirse kira sözleşmesinde, kiracı bu orana uymak durumundadır ancak kiracı durumu mahkemeye taşırsa, kira artış oranı 8,78 rakamına çekilecektir. Kanunen mal sahibinin bu orandan daha fazla bir artış isteme hakkı yoktur.

Konutlar için fiyat endekslerinin kullanımı zorunlu iken 2020 yılına kadar işyerleri için böyle bir zorunluluk yoktur. İşyeri kira kontratlarında farklı oranlar belirtilebilir ve kiracı da bu oranlara uymak durumundadır. Kira sözleşmesinde kira artış oranı belirtilmezse şayet, mal sahibi istediği oranda kira artışı yapabilir. Fakat kiracı, ne olursa olsun bu artış oranına uyacak diye de artış oranının abartılması durumunda kiracı mahkemeye başvurabilir ve bu oranın düşürülmesini sağlayabilir.

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder