Tapu Sicilinden İpotek Belgesi Verilmesi

Tapu Sicilinden İpotek Belgesi VerilmesiMedeni Kanun‘un 882. maddesine göre istek üzerine tapu memuru alacaklıya ipoteği gösteren bir belge verir. İpotek tescilinin yapıldığını ispat eder bu belge kıymetli evrak niteliği taşımaz. Ayrıca ipotek tescilinin yapıldığının sözleşme üzerine yazılıp onaylanması ipotek belgesi yerine geçer. Yapılan tapu işleminden sonra ipotek belgesinin verilmesi bir harca tabi değildir.

İpotek tescilinin ardından alacaklıya verilen ipotek belgesinin haricinde ipoteğin kurulduğuna dair tasdikli bir örneğinin de verilmesi mümkündür. Özellikle bankların yaptırmış olduğu ipotek işlemlerinde bu şekilde örneğinin de verildiği görülmektedir. Fakat bu şekilde ipotek örneğinin verilmesi için alacaklının talepte bulunması ve harcını ödemesi gerekir.

Boşalan dereceye geçmek, borca sayılmak üzere ödeme yapılması, sürenin uzatılması gibi kütükte işlem yapılmasını gerektiren değişikliklerin talebi ve ibrazı halinde tapu sicil müdürünün aynı ipotek belgesi üzerine şerh edip tasdik ettikten sonra alacaklıya vermesi de mümkündür.

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder