Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı Nedir?

Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı Nedir?2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu‘nda yapılan değişiklikle birlikte 2005 yılından itibaren emlak vergisi tutarının % 10’u kadar ayrıca taşınmaz kültür varlıklarının korunması için katkı payı ödeme zorunluluğu getirilmiştir. Emlak vergisi tutarı üzerinden ayrıca katkı payı alınmasının gerekçesi olarak da maddede “…kültür varlıklarının projelendirme, kamulaştırma, planlama ve uygulama konularında kullanılmak üzere yerel yönetimlere katkı payı adı altında kaynak sağlanması, bu kaynağın da il sınırları içinde toplanarak valinin onayı ile ve proje bazına kültür varlığı yoğun olan belediyelerle bu varlıkların fazlaca bulunmadığı belediyeler arasında dengeli bir kaynak dağılımı sağlanması…” olarak belirtilmiştir.

2005 yılından bu yana belediyeler, emlak vergisinin % 10’u oranında Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı tutarını de emlak vergisi ile beraber tahsil etmektedirler. Mesela emlak vergisine esas teşkil eden tutarı 300.000 TL olan bir konut ile ilgili emlak vergisi adı altında belediyenin tahsil edeceği tutar toplamda 660 TL’dir.

2015 yılı emlak vergisi ………………………………………. 300.000 x 0,002 = 600 TL

Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı ………… 600 x 0,1 = 60 TL

27.01.2004 tarihinde yürürlüğe giren ve Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Yardım Sağlanması ve Katkı Payı başlığı altında yapılan değişiklikler;

(Değişik altıncı fıkra : 4/2/2009-5835/1 md.) Belediyelerin ve il özel idarelerinin görev alanlarında kalan kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla kullanılmak üzere 29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 8 inci ve 18 inci maddeleri uyarınca mükellef hakkında tahakkuk eden emlak vergisinin % 10’u nispetinde Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı tahakkuk ettirilir ve ilgili belediyesince emlak vergisi ile birlikte tahsil edilir.

(Ek fıkra: 28/12/2006-5571/22 md.) Yukarıdaki hükümlere göre, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı olarak tahsil olunan miktarlar tahsil edildiği ayı takip eden ayın onuncu günü akşamına kadar il özel idarelerine bir bildirim ile beyan edilerek aynı süre içinde ödenir. Tahsil ettikleri katkı payını yukarıda belirtilen süre içinde il özel idarelerine yatırmayan belediyelerden, bu katkı payları 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre gecikme zammı tatbik edilerek tahsil edilir.

 (Ek fıkra: 28/12/2006-5571/22 md.) Belediye başkanları, belediyelerin tahsil ettikleri paylardan il özel idarelerine ödemeleri gereken taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı paylarının, zamanında ve tam olarak ödenmesini sağlamakla yükümlüdür. Ödenmeyen paylar, ilgili il özel idaresinin talebi üzerine ilgili belediyenin İller Bankasından aldığı genel bütçe vergi gelirleri payından kesilerek talep eden özel idareye gönderilir.

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder