Beyan Edilen Gelirden İndirilebilecek Bazı Harcamalar

Beyan Edilen Gelirden İndirilebilecek Bazı HarcamalarGayrimenkul alım-satım kazancından beyan edilen gelirlerden (herhangi bir gelir beyanından) indirilebilecek bazı harcamalar aşağıda sıralanmıştır:

  • Eğitim ve sağlık harcamaları;

Mükellefin kendisi, eşi ve çocukları için yapacağı eğitim ve sağlık harcamalarını beyan edilen gelirden düşürülebilir. Ancak bu harcamaların Türkiye sınırları içinde yapılmış olması, beyan edilen gelirin % 10’unu aşmaması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti olan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle ispat edilmeli.

  • Sponsorluk harcamaları;

Profesyonel spor dalları için % 50’si, amatör spor dalları için ise tamamı beyan edilen gelirden indirilebilir.

  • Bağış ve yardımlar;

Bağış ve yardımın indirilmesinin söz konusu olabilmesi için o yıl beyan edilmiş bir gelirin bulunması şarttır. Belli bir karşılık alınmadan yapılmış olmalıdır. Para ile yapılan bağışta bir sorun yoktur. Döviz olarak bağış yapıldığında TL karşılığı değeri tespit edilmelidir. Mal veya hak (hakkın parasal bir değeri varsa) olarak bağışta bulunulduysa, bunların değeri bilinmiyorsa Vergi Usul Kanunu’nun göre takdir komisyonu tarafından tespit edilen değer dikkate alınır.

  • Makbuz karşılığı yapılacak bağış ve yardımlar;

Belediyelere, il özel idarelerine, genel ve özel  bütçeli kamu idarelerine, köyler, kamu yararına çalışan derneklere, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara yapılacak bağış ve yardımlar beyan edilen gelirden indirilebilir. Ancak beyan edilen tutarın % 5’ini aşamaz. Kalkınmada öncelikli yöreler için bu oran % 10’dur. Bunun haricinde Bakanlar Kurulunca yardım kararı alınmış olan doğal afetler sebebiyle Başbakanlık aracılığıyla makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdi bağışların tamamı beyan edilen gelirden düşülebilir.

  • Okul, yurt, rehabilitasyon merkezi, sağlık tesisi, ibadethane bağışları;

Köylere, il özel idarelerine, belediyelere, genel ve özel bütçeli kamu idarelerine bağışlanan sağlık tesisi, okul, çocuk yuvası, öğrenci yurdu (kalkınmada öncelikli yerlerde 50 yatak, diğer yerlerde en az 100 yataklı olması şartıyla), huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi, yetiştirme yurdu ile mülki amirlerin izni ve denetimine tabi olarak yaptırılacak ibadethaneler, Diyanet İşleri Başkanlığı denetiminde olmak şartıyla yaygın din eğitimi verilen tesislerin inşası için yapılan veya mevcut olan bu tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan her türlü nakdi ve ayni bağış/yardımların tamamı beyan edilen gelirden indirilebilir.

  • Gıda bankalarına yapılan bağış ve yardımlar;

Fakirlere yardım etme maksadıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara temizlik, gıda, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyetinin tamamı beyan edilen gelirden düşülebilir. İndirimden faydalanabilmek için yapılan bağış ve yardımların ayrıca ihtiyaç sahiplerine bedelsiz olarak dağıtılmak üzere şartlı bağış olarak yapılmış olması gerekir.

  • Kültür ve sanat çalışmalarına ilişkin bağışlar;

Genel ve özel bütçeli kamu idareleri, belediyeler, köyler, il özel idareleri, kamu yararına çalışan dernekler, vergi muafiyeti tanınan vakıflara, bilimsel araştırma faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlara, Kültür ve Turizm Bakanlığınca desteklenen veya desteklenmesi uygun görülen ve aşağıda belirtilen harcamalar ile bu amaçla yapılar her türlü bağış ve yardımların tamamı beyan edilen gelirden düşülebilir.

– Bilimsel kazı çalışmaları, kurtarma kazıları, yüzey araştırmaları

Kültür ve sanat faaliyetleri ile ilgili ticari olmayan, ulusal ve uluslararası organizasyonların gerçekleştirilmesi için.

– Kültür envanteri oluşturma çalışmalarına,

– Ülke dışındaki taşınmaz Türk kültür varlıklarının yerinde korunması, ülkemize ait kültür varlıklarının Türkiye’ye getirtilmesi çalışmaları,

– Yazma ve nadir eserlerin korunması, elektronik ortama aktarılması suretiyle bu eserlerin Kültür ve Turizm Bakanlığı koleksiyonuna kazandırılması,

– 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamındaki taşınmaz kültür varlıklarının bakım, onarım, yaşatılması, restorasyonu, rölöve, restitüsyon projeleri yapılması, nakil işleri,

– Ülkemizin uygarlık birikiminin tarihi, sanatı, kültürü, edebiyatı, mimarisi, somut olmayan kültürel mirası ile ilgili veya ülke tanıtımına yönelik olrak broşür, katalog, kitap, kaset, film, cd, dvd gibi manyetik, elektronik ve bilişim teknolojileri yoluyla üretilenler de olmak üzere görsel, işitsel veya basılı materyallerin hazırlanması, bunlarla ilgili derleme ve araştırmaların yayınlanması, ulusal veya uluslararası dağıtım ve tanıtımının sağlanmasına,

– 2863 sayılı kanun kapsamındaki taşınır varlıklar ile güzel sanatlar, çağdaş ve geleneksel el sanatları alanındaki ürün ve eserlerin Kültür ve Turizm Bakanlığı koleksiyonuna kazandırılması ve güvenliklerinin sağlanması,

– Müze, sanat galerisi, kütüphane, kültür merkezi ile bale ve konser gibi kültürel ve sanatsal faaliyetlerin sergilendiği tesislerin yapılması, onarımı, modernizasyon çalışmalarına,

– Somut olmayan  kültürel miras, sinema, güzel sanatlar, çağdaş ve geleneksel el sanatları alanlarındaki üretim ve etkinlikler ile bu alanlarda yapılan araştırma, eğitim veya uygulama merkezleri, atölye, stüdyo ve film platosu kurulması, bakım ve onarımı, her türlü araç ve teçhizatın tedariki ile film yapımına.

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

NOT : Güncellenecektir...

Bir Yorum Gönder