Binalarda Emlak Vergisi Muafiyeti

Binalarda Emlak Vergisi MuafiyetiDaimi muaflıklar : Sürekli olarak emlak vergisi muafiyeti olan binalardan bazıları il özel idarelerine, belediyelere, katma bütçeli idarelere, devlete ait binalar, kanunla kurulan üniversiteler, Türk Silahlı Kuvvetlerini güçlendirmek için kurulmuş olan vakıflara ait binalar, askeri gazino ve kantinler, ordu evleri, köyler ve köy birliklerine ait tarım işletme binaları, içmeler ve kaplıcalar, soğuk hava depolarıdır.

Geçici muaflıklar : Konut olarak kullanılan bina ve apartman dairelerinin 2.500 TL’den az olmamak şartıyla vergi değerinin dörtte biri, inşaatın tamamlandığı takvim yılını izleyen yıldan itibaren 5 yıl süre ile geçici emlak vergisi muafiyetinden yararlanır. Geçici emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilmek için binanın yeni inşa edilmiş olması, binanın konut olarak kullanılıyor olması, muafiyetten yararlanmayı gerektiren durumlarda süresinde belediyelere bildirim yapılmış olması gerekir. Zamanında bildirim yapılmadığında geçen senelere ait muafiyet hakkı düşer, kalan süre için muafiyet uygulanır.

2015 yılında inşaatı tamamlanan ve vergiye esas değeri 300.000 TL olan bir dairenin 2015-2019 yılları için değerinin dörtte biri geçici muafiyet kapsamında olacaktır. Vergiye esas değerine yeniden değerleme oranı ilave edilip dörtte biri alındığında yaklaşık 80.000 TL civarı bir rakam ortaya çıkar. Bu rakam da vergiye esas değer olan 300.000 TL’den düşülerek emlak vergisi hesaplanır. 2020’de ise hiç bir muafiyet olmadan emlak vergisi ödenmeye devam edilir.

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder