Çift Tapu Varsa Ne Olur?

Çift Tapu Varsa Ne Olur?Tapu kütüğü düzenine uygun olarak tapulama ve kadastro faaliyetlerine başlandıktan sonra çift tapu olaylarına rastlamak her ne kadar nadir olsa da, böyle bir olumsuz ihtimali önlemek için Kadastro Kanunu madde 22’de şöyle bir kural konmuştur: “Evvelce tespit, tescil veya sınırlandırma suretiyle kadastro veya tapulaması yapılmış olan yerlerin yeniden kadastrosu yapılamaz. Bu gibi yerler ikinci defa kadastroya tabi tutulmuşsa, ikinci kadastro bütün sonuçlarıyla hükümsüz sayılır ve Türk Medeni Kanununun 1026. maddesine göre işlem yapılır. Süresinde dava açılmadığı takdirde, ikinci defa yapılan kadastro, tapu sicil müdürlüğünce re’sen iptal edilir”.

Çift tapu oluşmasına sebebiyet veren durumlar;

  • Kadastro yapılmış olan yerlerde tutulan kayıt defterinde işlem yapılırken, eski kayda dayanarak bir işlemin yapılmış olmasından (geldiği ve gittiği defterlerin gösterilmemiş olması yüzünden),
  • Kadastrosu yapılmamış olan yerlerde, fihrist defterinin düzenli olmamasına bağlı olarak kayıt defterinde kayıtlı olan bir gayrimenkulün, sanki gayrimenkul tapusuzmuş gibi ikinci bir kaydının yapılmasından,
  • Aynı zamanda yapılan kadastro veya dağıtımda, taşınmaza birden çok sayfa açılması,
  • Medeni Kanunun 713. maddesine dayanan tescil davasında, başkasının tapulu taşınmazının tahdit haritası içine alınmış olması.

Aynı taşınmaza ait birden fazla tapu kaydı varsa, bu tapu sahipleri, söz konusu taşınmazı iyi niyet ile edindiklerini ileri süremezler ve Medeni Kanunun 1023. maddesinden faydalanamazlar. Bu durumda geçerli edinme sebebi olan kaydın tercihi gerekir.

Medeni Kanun madde 1023: “Tapu kütüğündeki tescile iyi niyetle dayanarak mülkiyet veya bir başka ayni hak kazanan üçüncü kişinin bu kazanımı korunur”.

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder