Gayrimenkul Alımlarında Resmiyette Dikkat Edilecek Konular

Gayrimenkul Alımlarında Resmiyette Dikkat Edilecek Konular

  • Gayrimenkulün eski vergi borcunun olup olmaması;

Emlak kanunu madde 30’a göre geçmiş yıllara ait vergi borçları da dahil olmak üzere alıcı ve satıcı zincirleme sorumludur. Bu da şu anlama gelir ki, satın aldığınız evin emlak vergisi borcu var ise sizden tahsil edilebilir. Bu yüzden satın almak istediğiniz gayrimenkulün emlak vergisi borçlarının sıfırlandığına dair satıcıdan makbuzları isteyiniz, hatta makbuz fotokopilerini alınız.

  • Gayrimenkulün tapudaki değeri;

Gelir vergisi yönünden bakacak olursak, satın aldığınız gayrimenkulü 5 yıl içerisinde satacak olursanız aradaki fark değer artış kazancı olacaktır. Bu kazancın da %15 ila %35 arasında değişen tutarlarda gelir vergisinin ödenmesi gerekir. Gayrimenkulü düşük değer üzerinden gösterip alış yaptıysanız ve 5 yıl dolmadan satmanız durumunda, bir şekilde gerçek değer üzerinden (şikayet üzerine veya yeni alıcının gerçek değer üzerinden satışı üzerine almak istemesi gibi) satış yapmanız durumunda yüksek bir kazanç ortaya çıkar. Bu da haliyle ödeyeceğiniz gelir vergisinin yüksek olması demektir.

Harç yönünden bakacak olursak, alım-satım esnasından hem alıcı hem de satıcı binde 20 oranında tapu harcı ödemektedirler.  Tapu harcı da emlak vergisi değerinden az olmamak şartıyla tapuda gösterilen değer üzerinden hesaplanır.

  • Emlak vergisi bildirimi yapılması;

Gayrimenkul alan bir kimsenin, en geç alım yılının sonuna kadar belediyeye emlak vergisi bildirimi yapması gerekir. Yılın son 3 ayı içerisinde gayrimenkulü aldıysanız, bu bildirimi yapmak için 3 aylık bir süreniz vardır. 2015 yılı içerisinde gayrimenkul aldıysanız, 2015 yılı emlak vergilerini satıcı ödeyecektir ve alıcı bir sonraki yıl (2016) emlak vergilerini ödemeye başlar.

  • Eş veya çocuğa gayrimenkul alındıysa;

Çocuğa veya eşe alınan gayrimenkulün ödemesini aile reisi yapıyorsa karşılıksız bir aktarım söz  konusu olduğu için veraset ve intikal vergisine tabi olmaktadır. Bu durumda da çocuğun veya eşin beyanname verip %5 ile %15 arasında değişen bir oranda veraset ve intikal vergisi ödemesi gerekir. Ancak aile reisi, çocuğuna veya eşine gayrimenkul bedelini borç olarak vermesi durumunda bir vergilendirme söz konusu olmayacaktır.

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder