Gayrimenkul Satış Vaadi ile Elde Edilen Hak, Başkasına Devredilebilir mi?

Gayrimenkul Satış Vaadi ile Elde Edilen Hak, Başkasına Devredilebilir mi?Noter tarafından düzenlenen ve kişisel hak doğuran gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi ile oluşan alacaklar, Türk Borçlar Kanunu’nun 183. maddesi gereğince alacaklıya, belli koşullarda borçlunun rızasını aramadan alacağını üçüncü bir kişiye devir etme yetkisi tanımıştır. Mevcut yasal düzenlemelerde satış vaadi sözleşmesinden doğan hakkın devredilmesini yasaklayan bir hüküm yoktur. Eğer yapılan satış vaadi sözleşmesinde devir işlemini engelleyen bir hüküm yoksa vaat eden veya vaat edilen kişi, hakkını üçüncü bir kişiye devredebilir. Hakkını devreden kişi, bu hakkı tamamen devredebileceği gibi sadece bir kısmını da devredebilir. Ayrıca bu devir işleminden karşı tarafa bilgi verilmesi mecburiyeti de yoktur. Devir işleminin Türk Borçlar Kanunu madde 184’e göre yazılı olması gerekir.

Türk Borçlar Kanunu’nun 183/1. maddesi: “Kanun, sözleşme veya işin niteliği engel olmadıkça alacaklı, borçlunun rızasını aramaksızın alacağını üçüncü bir kişiye devredebilir” der. Ayrıca aynı kanunun 184. maddesinde de: “Alacağın devrinin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmış olmasına bağlıdır. Alacağın devri sözü verme, şekle bağlı değildir” denilmektedir.

Uygulamada da Türk Borçlar Kanunu madde 183’e dayanarak satış vaadi sözleşmesinden doğan hakkın devredilebileceği kabul edilmiştir. Arsa sahibi ile yüklenici arasında yapılan satış vaadi ve kat karşılığı inşaat sözleşmeleri ile yüklenici hak ettiği bağımsız bölümleri başkalarına devredebileceği ve de sözleşmeden doğan sorumluluklarını arsa sahibine karşı yerine getirmesi durumunda devir alan kişinin 183. maddeye göre devraldığı hakkı talep edebileceği Yargıtay’ın birçok kararında kabul edilmiştir.

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder