Geçit Hakkı Elde Etmede Zorunluluk Koşulu

Geçit Hakkı Elde Etmede Zorunluluk KoşuluGeçit hakkı, umumi yola çıkmak için verilebilir. Medeni Kanun Madde 747’ye göre genel bir yola çıkmak için yeterli bir yolun olmaması gerekir. Yani genel yol ile hiçbir bağlantının olmamasının yanı sıra mevcut bağlantının yetersiz olması halinde de geçit hakkı istenebilir. Ayrıca zorunlu geçit hakkı sadece yol için verilir. Yani bir kimse nehir yoluna veya demiryoluna çıkmak için geçit hakkı talebinde bulunamaz. Mevcut olan yolun uzun olmasından dolayı yola çıkmanın fazla zaman alması ve külfetli olması gibi bir sebepten dolayı, komşu taşınmazdan kestirme yol istenemez. Geçici sebeplerle veya mevsimden dolayı yolun kapanması, yoldan yoksunluk anlamını taşımaz. Yoldan istifade etme ihtiyacının süreklilik arz etmesi gerekir.

Geçit hakkı için dava açan kişinin taşınmazına giden yol, engebeli olması sebebiyle araç geçidine elverişli değilse, bu geçerli bir sebep değildir. Mevcut olan yol noksanları ile de olsa ihtiyacı karşılıyorsa geçit hakkı için bir zorunluluktan bahsedilemez. Çünkü engebeli yol, ıslah edilmesi durumunda araç geçidine elverişli hale getirilebilir.

İfraz işlemi yapılırken maliklerin, taşınmazlarının yollarını da ayırıp genel yola bağlantılarını sağlamaları gerekir. Genel yola bağlantıları ayırmayıp da sonradan başka arazilerden (parsellerden) yol ihtiyaçlarını gidermeye çalışmaları iyi niyet ile bağdaşmaz. Maliklerin kusurlu fiil ve hareketlerinden dolayı sonradan başka yerlerden geçit hakkı istemeleri, dürüstlük ve iyi niyet kurallarına uymaması, geçit isteme hakkını yitirmesine sebep olur.

“Henüz olmayan bir ihtiyaç için komşudan geçit hakkı istenemez.”

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder