Geçit Hakkının Sözleşme ile Yapılması

Geçit Hakkının Sözleşme ile YapılmasıGeçit hakkının koşulları taraflarca kararlaştırıldıktan sonra taraflar arasında borç ilişkisi doğar. Yani geçit hakkı isteyenin tescili isteme ve bedeli ödeme borcu, karşı tarafın da takrir verme borcu doğar. Yani tescilin hukuki dayanağı taraflar arasında yapılan irtifak sözleşmesidir. Geçit hakkı isteyenin taşınmazı, geçide razı olanın taşınmazı, geçit yeri ve bedel açık bir şekilde belirtilmelidir. Ayrıca Medeni Kanun Madde 781 de belirtildiği üzere irtifak hakkının kurulmasına ilişkin sözleşmenin geçerli olabilmesi için resmi şekilde düzenlenmiş olmasına bağlıdır. Yani tapu sicil memurları huzurunda, onlar tarafından yapılması gerekir.

İrtifak haklarından olan geçit hakkının da resmiyet kazanması için tapu siciline kaydı şarttır. Tasarrufa konu olan taşınmaz sahibinin beyanı üzerine tescil işlemi yapılır. Fakat bu haktan faydalanan kişinin kesinleşen mahkeme kararına veya buna eşdeğer bir belgeye dayanıyorsa bu beyana gerek yoktur. Tescil işlemi yapılmadan önce ayni hak sahibi olan kişi, gerekli belgeleri göstermek suretiyle tescili isteyebilir.

“Taşınmaz lehine irtifak hakkının kurulması ve iptali işlemleri hem yararlanan, hem de yaralanılan taşınmazların sayfalarına kaydedilir.”

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder