İdari Makamın Men Kararına Karşı Dava Nerede Açılır? – El Atmanın Önlenmesi Davası

İdari Makamın Men Kararına Karşı Dava Nerede Açılır? - El Atmanın Önlenmesi Davası1- Bir kişinin diğeri aleyhine idari makamlara müracaatla o kişi hakkında el atmanın önlenmesine şeklinde karar alması hukuk dahilinde bir müdahale ve muaraza olarak tanımlanır. Mahkemece yapılan araştırma ve inceleme sonunda toplanan deliller takdir olunarak, bu istek bakımından olumlu yada olumsuz bir karar verilmek gerekir.

2- Makamlarca mahsus kanunlarına göre verilen men kararlarının iptaline idari yargıca karar verilir.

3- 3091 sayılı Kanuna göre verilen idari kararın iptalini istemeyip sadece bu idari istem sebebiyle zilyetliğin ihlal edildiğini bildirmiş ve bunun yeniden iadesini ve zilyetliğin eski hale getirilmesini istemiş ise, uyuşmazlığın idari yargı yeri ile ilgisi bulunmaz.

4- Kaymakamlıkça verilen men kararının kaldırılması yanında ayrıca el atmanın önlenmesi de istenmiş ise, bu isteğe adli yargı yerinde bakılmalıdır.

A.Ü. ile Çamlıca Köyü Muhtarlığı aralarındaki el atmanın önlenmesi davasından dolayı mahkemenin görevsizliğine dair Alanya 2. Asliye Hukuk Hakimliğinden verilen 1.12.2000 gün ve 481/750 sayılı hükmün Yargıtay’ca incelenmesi davacı tarafından süresinde istenilmiş olmakla dosya incelendi gereği düşünüldü:

Davacı, davalı köyün uyuşmazlık konusu parsele el atmasının önlenilmesine karar verilmesini istemiştir. Davalı Köy Temsilcisi yargılama oturumlarına katılmamış, mahkemece uyuşmazlığın idari nitelikte bulunduğu gerekçesi ile görevsizlik kararı verilmesi üzerine hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir. Davacı, davalı köyün dava konusu taşınmazdan yararlanmasına karşı koyduğunu, 3091 sayılı Kanun hükümleri uyarınca karar aldığını ileri sürerek davalı köyün yararlanmasına karşı koymasının kaldırılmasını istemiştir. Davacının isteği, el atmanın önlenilmesi niteliğindedir. Mahkemece, davacının 1.12.2000 günlü yargılama oturumunda tutanağa geçen beyanı göz önünde tutularak uyuşmazlık hakkında görevsizlik kararı verilmiştir. Davacının tutanağa geçen beyanına göre kaymakamlıkça verilen men kararının kaldırılmasını ve köyün el atmasının önlenilmesini istemiştir. 3091 sayılı Kanuna göre verilen kararın iptali ve kaldırılması istekleri adli yargının görevi dışındadır. Bu yöne ilişkin gerekçe doğru ise de davacı gerek dava dilekçesinde gerekse tutanağa geçen beyanında köyün el atmasının önlenilmesini açıkça istemektedir.

Bu tür isteklere bakmak adli yargıya aittir. Uyuşmazlığın niteliği göz önünde tutularak iddia ve savunma çerçevesinde taraf delillerinin toplanıp sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile görevsizlik kararı verilmiş olması doğru değildir.

Davacı Ali’nin temyiz itirazları bu bakımdan yerinde olduğundan kabulü ile hükmün BOZULMASINA, (Y.8.HD. 26.04.2001 T. 2754 E. 3343 K.)

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder