İdari Yoldan Oluşmuş Tapu Kaydının İptalini İstemek – Tescil Davası

İdari Yoldan Oluşmuş Tapu Kaydının İptalini İstemek - Tescil Davasıİmar ıslah çalışmaları nedeniyle verilen tahsis kararı sonucu oluşan tapu kaydı dayanağı, tahsis kararı merciince iptal edilmedikçe genel mahkemelerde mülkiyet uyuşmazlığı çıkarılarak tapunun iptali istenemez.

Taraflar arasındaki tapu iptali ve tescil davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Gaziosmanpaşa Asliye 1. Hukuk Mahkemesince davanın reddine dair verilen  4.1988 gün ve 166-122 sayılı kararın incelenmesi davacı tarafından istenilmesi üzerine. Yargıtay 14. Hukuk Dairesinin 22.9.1988 gün ve 6508-5845 sayılı ilamiyle:

… Dosyadaki yazılara göre, çekişmeli taşınmaz Belediyece 2981 ve 3290 sayılı yasalar uyarınca ve yapılan parselasyon sonucu tapuya bağlanarak davalılara tahsis edilmiş ve davacı çekişmeli yerin kendisine ait mukaddem tarihli tapu kaydı kapsamında olduğunu ileri sürerek tahsis sonucu tespit edilen tapunun iptalini talep etmiştir.

Görülüyor ki taraflar arasındaki ihtilaf aynıdır. Bunun idari yargı yeri ile hiç bir ilgisi yoktur. Esasen bu tür uyuşmazlıklar adli yargı yerlerinde çözümlenmektedir. O halde davaya bakılarak bir sonuca varılmak gerekmektedir. Aksine görüş ve düşünce ile ve yazılı olduğu üzere karar ittihazı doğru görülmemiştir… gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.

Hukuk Genel Kurulu’nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:

Dava, tapu iptali ve tescil isteğine ilişkindir. Ancak davalı A.G. adına olan ve iptali istenen tapu, imar ıslah çalışmaları nedeniyle verilen idari tahsis kararı sonucu oluşmuştur. Kural olarak kaydın dayanağı bulunan tahsis kararı merciince iptal edilmedikçe genel mahkemelerde mülkiyet uyuşmazlığı çıkarılarak tapunun iptali istenemez. O halde bu gerekçelerle davanın reddi gerektiği düşünülmeksizin yazılı olduğu üzere görevsizlik kararı verilmesi isabetsizdir. Bu nedenle usul ve yasaya uygun bulunmayan direnme kararı bozulmalıdır.

Davacının temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının yukarıda gösterilen nedenlerle BOZULMASINA. (YHGK. 20.06.1990 T. 14-246 E. 359 K.)

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder