İndirimli Emlak Vergilerinde Özellikli Durumlar – 1

İndirimli Emlak Vergilerinde Özellikli Durumlar Kimlerden Emlak Vergisi Alınmaz yazımızda bahsettiğimiz emlak vergisi ödemeyecekler için bazı özellikli durumlar vardır. Bu özel durumlar aşağıda sıralanmıştır:

  1. Hisseli bir eve sahip olunması;

Brüt 200 m2’yi geçmeyen bir eve hisseli olarak sahiplik söz konusu ise indirimli vergi oranı, hisseye isabet eden kısma uygulanır.

  1. Birden fazla eve veya hisseye sahip olunması

Bir kimsenin birden fazla evi veya hissesi varsa indirimli vergi oranı uygulanmaz. Bunun sebebi de sıfır oranlı emlak vergisinin tek bir meskene uygulanmasıdır.

  1. Bizzat oturma şartı;

İndirimli vergi oranını uygulanması için sahip olunan evde bizzat oturma şartı olmadığı için, tek evi olup da gerekli şartları taşıyan birisi evini kiraya verip, kendisi kirada otursa bile kiraya verdiği evi için emlak vergisi ödemez.

  1. Yazlıklar;

Bizzat oturma şartı yazlıklar için geçerli olmadığı için tek sahip olduğu mesken yazlık evi olup da kendisi kirada oturuyor olsa, indirimli vergi oranından faydalanamaz. Ancak bir kimse sürekli olarak yazlık evde ikamet ediyor ve gerekli diğer şartları taşıyorsa indirimli vergi oranından faydalanabilir.

  1. İntifa hakkı sahipleri;

İndirimli vergi oranından yararlanma şartlarını taşıyan ve 200 m2’yi geçmeyen bir evde oturan ve bu evin yararlanma haklarına sahip olan kişiler de emlak vergisi ödemezler.

  1. Her ikisi de emekli maaşı alan eşlerin evleri;

Eşlerden her ikisi de sosyal güvenlik kurumundan maaş alıyorsa ve başka gelirleri yoksa ortak sahip oldukları, 200 m2’yi geçmeyen tek mesken için emlak vergisi ödemezler. Ancak bu şartlardaki eşlerden birinin kışlık evi, diğerinin de yazlık evi varsa, sürekli oturulan kışlık ev için emlak vergisi alınmaz.

  1. Yabancı sosyal güvenlik kurumlarından aylık alınması;

Yabancı bir sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı alanlar sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanamaz.

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder