İpotek, Alım Hakkı gibi Şerhli Taşınmazın Satışı – Ortaklığın Giderilmesi Davası

İpotek, Alım Hakkı gibi Şerhli Taşınmazın Satışı - Ortaklığın Giderilmesi DavasıTaşınmaz malın üzerinde ipotek ve alım hakkı (iştira hakkı) bulunduğuna ilişkin tapu sicilindeki şerh, taşınmazın maliki olan herkesi, alım ve ipotek hakkının borçlusu durumuna sokar ve alım hakkı, taşınmazın herhangi bir malikine karşı ileri sürebilir. Şerhli malı satın alan kimse, mülkiyet hakkını şerhte yazılı haklarla edinmiş sayılır.

Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan, ortaklığın giderilmesi davasına dair karar, davalılardan O. tarafından süresinde duruşmalı olarak tetkiki talep edilmiş ise de dava, duruşmaya tabi işlerden olmadığından, bu talebin reddine karar verildikten sonra, dosyadaki bütün kağıtlar okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:

Dava, bir apartman dairesinin ortaklığının giderilmesi isteminden ibarettir. Mahkemece, istem gibi karar verilmiş ve hüküm, davalı O. tarafından temyiz olunmuştur.

Celp edilen tapu kaydında, satışı istenilen apartman dairesinin üzerinde ipotek ve Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü lehine alım hakkı bulunduğu belirtilmiştir. Tapu sicilinde bulunan iş bu şerh, taşınmazın maliki olan herkesi, ipotek ve alım hakkının borçlusuna, yüklenilmiş bulunan borcun, borçlusu durumuna sokar. Bu taşınmazın maliki olan kimse, mülkiyet hakkını, bu kararla yükümlü olarak edinmiş olur. İpotek ve alım hakkı sahibi de hakkını, taşınmazın sahibi kim ise, ona karşı ileri sürebilir.

Buna göre tarafların murisine ait taşınmaz mal üzerinde, Sosyal Sigortalar lehine hakkı mevcut olması, varislerinin satışını engellemez. Dairenin alım hakkı ile yükümlü olarak satılması mümkündür. Alım hakkı sahibi, taşınmazı edinen şahıslara karşı da alım hakkını kullanabilir. Bu cihete yöneltilen temyiz itirazları yerinde değildir. Ancak, alım hakkının müddetli olup olmadığı tapudan sorulmamıştır. Bu yönler incelenerek, taşınmazın tapuda şerhli alım hakkı ve ipotekle yükümlü olarak satılmasına karar verilmesi gerekirken, tapudaki bu takyitler nazara alınmadan hiçbir takyit yokmuş gibi doğrudan doğruya satışa karar verilmesi, usul ve kanuna aykırıdır. Hükmün BOZULMASINA, (Y.6.HD. 05.12.1978 T. 5300 E. 8706 K.)

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder