Kültür Varlığı Gerekçesiyle Kamulaştırma – İtiraz Davası

Kültür Varlığı Gerekçesiyle Kamulaştırma - İtiraz DavasıÖzel mülkte mevcut kültür varlığına ve bunun koruma alanına kamulaştırma yapılabilir. (2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu madde 15/a)

Dava, davacının hissedarı olduğu … parsel sayılı taşınmaz üzerinde bulunan ev ve bahçesinin kamulaştırılmasına ilişkin … günlü, 399 sayılı İl İdare Kurulu kararının iptali istemiyle açılmış, İdare Mahkemesince; 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 15. maddesinin (a) bende, ” Kısmen veya tamamen gerçek ve tüzel kişilerle mülkiyetine geçmiş olan korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile korunma alanları Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanacak programlara uygun olarak kamulaştırılır…” hükmüne yer verildiği, anılan taşınmazın Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun 4.5.1981 günlü, 2810 sayılı kararıyla korunması gerekli eski eser olarak tescil edildiği… Müze Müdürlüğünce düzenlenen raporda da, mimarisi ve içindeki duvar resimleri ile müze birimi halinde ziyarete açılabilmesi amacıyla restorasyonunun yapılarak kültürel amaçlı kullanımının sağlanmasının yerinde olduğunun bildirildiği, bu durumda, korunması gerekli kültür varlığı niteliğinde olan davacı taşınmazının kamulaştırılmasına ilişkin işlemde hukuka, kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırılık bulunmadığı sonucuna varıldığından davanın reddine karar verilmiş, bu karar davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Dava konusu işlemin iptali istemi ile açılan davanın yukarıda özetlenen gerekçesiyle reddi yolundaki temyize konu … İdare Mahkemesinin 21.9.1993 günlü, 1993/565 sayılı kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından bozma istemi yerinde görülmeyerek anılan mahkeme kararının ONANMASINA, (Danıştay 6.D. 05.05.1994 T. 143 E. 1854 K.)

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder