Rücu Şartıyla Bağışlı Payda Ortaklığın Giderilmesi Davası

Rücu Şartıyla Bağışlı Payda Ortaklığın Giderilmesi DavasıMahalli mahkemesinden verilmiş bulunan ortaklığın giderilmesi davasına dair karar, davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

Dava bir parça taşınmaz ortaklığının giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece satış suretiyle ortaklığın giderilmesine karar verilmiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.

Satış suretiyle ortaklığın giderilmesine karar verilen taşınmazdaki 100/160 payı davalı önceki malik Ü.’den rücu şartıyla yapılmasına karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde “satıştan elde edilecek payın bankaya yatırılıp gelirinin pay sahibine ödenmesine, bağışlayan öldükten sonra ana paranın bağışlanana verilmesine” şeklinde karar verilmesi doğru değil ise de bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden bozma nedeni yapılmamıştır. HUMK.nun 438. maddesi hükmü uyarınca hüküm bölümünün bu kısmının kaldırılarak yerine “satışın rücu şartıyla yükümlü olarak yapılmasına” cümlesi konularak düzeltilmesine ve hükmün düzeltilmiş bu şekliyle ONANMASINA, (Y.6.HD. 29.04.1999 T. 3321 E. 3918 K.).

ÖZET: Satış suretiyle ortaklığın giderilmesi istenen taşınmazda, davalının payının önceki malikten rücu şartıyla bağış suretiyle iktisap edilmiş olduğu anlaşıldığına göre; satışın “rücu şartıyla yükümlü olarak” yapılmasına karar vermek gerekir. (Medeni Kanun madde 699, 703) (818 s. BK. m. 242)

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder