Satış Vaadi Sözleşmesi ile Tescile Zamanaşımı İtirazı Davası

Satış Vaadi Sözleşmesi ile Tescile Zamanaşımı İtirazı Davası… Dava satış vaadi uyarınca tapu iptali ve tescili isteğine ilişkinidir. Davacının dayandığı 8.7.1985 günlü satış vaadinde muris A., 107 ada 7-8 parsellerdeki payını 2 milyon liraya davacıya satmayı vaat etmiş ve taşınmazları teslim de etmiştir. Davacılar her ne kadar bedelin ödenmediği iddiasında bulunmuşlar ve zamanaşımı defini ileri sürmüşlerse de davacı yargılama sırasında bedeli depo etmiş, taşınmazlar da teslim edildiğine göre zamanaşımı definin dinlenemeyeceği düşünülmüştür.

Öte yandan; davalılardan A.Ş.E., muris ile davacı arasında yapılan sözleşmenin murisin akit tarihinde akli melekelerinin yerinde olmadığından bahisle akdin iptali için dava açmış, her ne kadar o dava red edilerek derecattan geçmiş ise de Yargıtay 3. Hukuk dairesinin 13.10.1988 gün ve 1998/312-10680 sayılı onama kararında da değinildiği gibi sözleşmenin geçerli olup olmadığının tartışılacağı yer eldeki tescil davası kapsamında mütalaa edilmesi gerekir.

O halde bu hususlar üzerinde durulmadan davacının iyi niyetli olmadığı ve muris hayatta iken dava açmadığı v.s. sebeplerle davanın reddi doğru görülmediğinden hükmün bozulması gerekmiştir…

Gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.

Hukuk Genel Kurulu Kararı:

Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği düşünüldü:

Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulunca benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.

Davacının temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının özel daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı BOZULMASINA, (YHGK. 17.11.1999 T. 14-946 E. 971 K.)

ÖZET: Sözleşme ile birlikte taşınmazın zilyetliği alıcıya devir ve teslim edilmiş ise bedelin yargılama sırasında depo edilmiş olması halinde de zamanaşımı def’i dinlenmez. Sözleşmenin geçerli olup olmadığı görülmekte olan tescil davasında tartışılır.

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder