Satış Vaadi Sözleşmesine Yönelik Muvazaalı İşlem Davası

Satış Vaadi Sözleşmesine Yönelik Muvazaalı İşlem DavasıTaraflar arasındaki tapu iptali ve tescili davasından dolayı yapılan yargılama sonucunda; Polatlı Asliye 2. Hukuk Mahkemesince davanın reddine dair verilen 23.11.1993 gün ve 1993/180-411 sayılı kararın incelenmesi davacılar vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 14. Hukuk Dairesinin 27.2.1995 gün ve 1995/180-411 sayılı ilamı ile; (… Davacılar, satış vaadi sözleşmesi uyarınca malikten taşınmazı aldıklarını ileri sürerek tescil davası açmışlar, davayı kazanmışlar, malikin temyizi üzerine, Yargıtay’da inceleme safhasında iken davalı dava konusu taşınmazı bu davanın davalılarına tapuda ferağ etmiştir. İlk dava onanmıştır. Bu ferağ işlemi satış vaadi ve ona dayanarak kararı boşa çıkarmak amacına yönelik olarak yapılmış, muvazaalı bir hukuki işleme dayanmakta olduğundan davacıya karşı ferağ muamelesi ileri sürülemez. Tapudan alan kişi davacılara göre, üçüncü şahıs olduğundan muvazaa iddiası her türlü delille kanıtlanabilir. Davacılar da bunu kanıtladıklarına göre, davanın kabulüne karar vermek gerekirken, yazılı nedenlerle reddine karar verilmesi doğru görülmediğinden hükmün bozulmasına gerekmiştir…) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda mahkemece önceki kararda direnilmiştir.

Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:

Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurlunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır. Sonuç: Direnme kararının BOZULMASINA, (YHGK. 17.04.1996 T. 14-137 E. 285 K.)

ÖZET: Satış vaadi senedine dayanarak tescil kararı alınıp henüz kesinleşmeden üçüncü kişilere satışın tapuda ferağ vermek suretiyle icrası, alınan tescil kararını boşa çıkarmak amacına yöneliktir. Muvazaalı bir işlemdir. (818 sayılı Borçlar Kanunu madde 18) (6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu madde 19)

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder