Tapusuz Taşınmazın Devrinde Muvazaa İddiası – Tescil Davası

Tapusuz Taşınmazın Devrinde Muvazaa İddiası - Tescil DavasıTapusuz taşınmazlar, menkul mal niteliğinde olup bu tür taşınmazların mülkiyetinin devredilmesi herhangi bir şekle tabi değildir. Her ne kadar senette temlik işlemi satış olarak gösterilmiş ise de bağış olduğu açıktır. Ancak Borçlar Kanunu’nun 18. maddesi gereğince görünürdeki satış işlemi geçersiz ise de, izlenen bağış işlemi geçerlidir. Sözleşmenin miras bırakanın iradesi doğrultusunda yorumlanması zorunludur. (818 sayılı Borçlar Kanunu madde 18, 234) (Medeni Kanun madde 713) (3402 sayılı Kadastro Kanunu madde 14) ( 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu madde 19, 285)

Taraflar arasında kadastro tespitinden doğan, dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay’ca duruşmalı olarak incelenmesi istenilmekle; süresi içinde inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, gereği düşünüldü:

Yargıtay bozma ilamında özetle; “Davacılardan muvazaa konusunda delillerin sorulması, gösterecekleri deliller toplanıp değerlendirilerek sonucuna göre bir hüküm kurulması” gereğine değinilmiştir. Mahkemece bozmaya uyularak yapılan yargılama sonunda davanın kabulüne, çekişmeli parsellerin H. mirasçıları adına (dava dışı üçüncü şahıs hisseleri saklı kalarak) tesciline karar verilmiş; hüküm davalılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.

1- Dosya; içeriğine, toplanan delillere, miras bırakanın mirasçılardan mal kaçırmak amacıyla tapulu taşınmazları bir kısım mirasçılarına muvazaalı olarak temlik ettiği sabit olduğuna, 1.4.1974 gün 1/2 sayılı içtihadı birleştirme kararı uyarınca bu temlike değer verilmesi mümkün bulunmadığına göre yerinde bulunmayan bütün temyiz itirazlarının reddi ile çekişmeli 107 ada 6, 104 ada 103, 104 ada 50 sayılı parsellere ilişkin hükmün ONANMASINA,

2- Davalıların çekişmeli 104 ada 151 sayılı parsele ilişkin temyiz itirazlarına gelince: Nizalı parselin tapusuz olduğu ve miras bırakan H.’ye ait olduğu, miras bırakan tarafından 16.8.1988 tarihli senetle S.A.’ya satıldığı ve zilyetliğinin devredildiği toplanan deliller ve dosya kapsamından anlaşılmaktadır. Tapusuz taşınmazlar menkul mal niteliğinde olup, bu tür taşınmazların mülkiyetinin devredilmesi her hangi bir şekle tabi değildir. Tapusuz taşınmazlar hakkında 1.4.1974 gün 1/2 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı uygulanamaz. Her ne kadar senette temlik işlemi satış olarak gösterilmiş ise de, bağış olduğu açıktır. Ancak, Borçlar Kanunu’nun 18. maddesi gereğince görünürdeki satış işlemi geçersiz ise de gizlenen bağış işlemi geçerli bulunmaktadır. Sözleşmenin miras bırakanın iradesi doğrultusunda yorumlanması zorunludur. Hal böyle olunca, çekişmeli parsele ilişkin davanın reddine ve tespit gibi davalı S.A. adına tesciline karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulması doğru değildir. Davalının temyiz itirazlarının bu nedenle kabulü ile hükmün BOZULMASINA, (Y.16.HD. 06.05.1997 T. 1585 E. 2165 K.)

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder