Tespit Dışı Kalan Taşınmazın Zilyetliğinin Başlangıcı – Tescil Davası

Tespit Dışı Kalan Taşınmazın Zilyetliğinin Başlangıcı - Tescil Davası1- Tespit dışı kalmış taşınmazın tescilinde tespit dışı kalma tarihinden itibaren zilyetlik hesap edilir.

2- Tespit dışı kalma komisyon veya mahkeme kararı ile belirlenmişse, kararın kesinleşme tarihi aksi halde paftanın düzenlendiği tarih tespit dışı kalma tarihidir.

F.Ş. ile Hazine Behram Köyü Muhtarlığı ve dahili davalılar M.Ş. ve müşterekleri aralarındaki tescil davasının kabulüne dair Ayvacık Asliye Hukuk Hakimliğinden verilen 17.11.1999 gün ve 126-300 sayılı hükmün Yargıtay’ca incelenmesi Hazine vekili tarafından süresinde istenilmiş olmakla dosya incelendi gereği düşünüldü:

Davacı, kadastro sırasında tespit dışı bırakılan dava konusu taşınmazın Medeni Kanun’un 713/1. maddesi hükmü uyarınca tescilini istemiştir. Dava konusu taşınmaz kadastro işlemi sırasında hukuksal niteliği belirlenerek hali boş yerlerden olması nedeniyle tespit dışı bırakılmıştır. Kadastro veya tapulama dışı bırakma işlemi, taşınmazın geometrik durumu belirlenmediğinden bir tespit işlemi değil ise de, görevlilerce bir yerin tescile tabi olmadığı saptanarak hukuksal durumunun belirtilmiş olması nedeniyle öncelikle bir kadastro veya tapulama işlemidir. Tespit dışı bırakılan bir taşınmaz hakkında kadastro tutanağı düzenlenmediğinden paftasının düzenlenmesi ile işlemin tamamlandığının kabulü gerekir. Tespit dışı bırakılan yerlerle ilgili mülkiyet uyuşmazlıklarında mülkiyeti kazanma koşullarının hangi tarih esas alınarak inceleneceği ve zilyetliğin hangi tarihte başlamış sayılacağı hususlarının belirlenmesi önemli ve zorunludur. Tespit dışı bırakılan bir taşınmaz hakkında itiraz üzerine Kadastro Kanunu’nun 7/4. maddesine göre tutanak düzenlenerek komisyonca tespit dışı bırakılmasına karar verilmesi veya Kadastro Mahkemesi kararı ile tespit dışı bırakılması hallerinde kadastro komisyonu ve mahkeme kararı ile taşınmazın hukuksal durumu belli olduğundan bu kararların kesinleştiği tarihte tespit dışı bırakma işlemi kesinlik kazanır. Bu tarih mülk edinme zamanının ve zilyetliğin başlangıcında esas alınır. Tespit dışı bırakılan yer hakkında komisyon veya mahkeme kararıyla bir belirleme yapılmamış ve kadastro tutanağı düzenlenmeden pafta düzenlenmesi suretiyle hukuksal durumu belirlenerek tespit dışı bırakma işlemi tamamlanmış ise paftasının düzenlendiği tarih kazanma süresinin ve koşullarının hesaplanmasında esas alınmalı ve öncelikle yukarıda açıklanan hususlar araştırılıp tespit edilmelidir (HGK. 11.10.2000 T. 2000/8-1264-1250).

Mahkemece yukarıda açıklandığı şekilde; paftanın düzenlendiği tarih Kadastro Müdürlüğünden sorularak gerekli araştırma yapılmadan ve düzenleme tarihi ile dava tarihi arasında kazandırıcı zaman aşımı ile iktisap süre ve koşullarının tamamlanıp tamamlanmadığı tespit edilmeden eksik inceleme ile karar verilmesi isabetsiz ve temyiz itirazları yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, (Y.8.HD. 27.11.2000 T. 8396 E. 9007 K.)

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder