Vakıf Şerhli Gayrimenkul Alımı, Şerhin İptali Davası

Vakıf Şerhli Gayrimenkul Alımı, Şerhin İptali DavasıTaraflar arasındaki vakıf şerhinin iptali ve tescili davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Çeşme Asliye Hukuk Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 14.12.1983 gün ve 309-213 sayılı kararın incelenmesi davalı idare vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 1. Hukuk Dairesinin 15.3.1984 gün ve 2839-2883 sayılı ilamıyla; (… Davacılar, dava konusu 5 ada, 1 parsel sayılı taşınmazı ortaklığın giderilmesi davası sonucu verilip kesinleşen satış kararı gereğince ve kaydının taşıdığı takyidat ile yükümlü olarak yapılan ihaleden satın almak suretiyle iktisap etmişlerdir. Kural olarak mülkiyet hakları şerh ile birlikte bir bütün teşkil eden çap kapsamı ile sınırlıdır. Bu nedenle de çapın dayanağı vakıflar idaresinin bu şerh nedeniyle isteyebileceği taviz bedelini göz önüne almış olmasının gerekeceği kuşkusuzdur.

Hal böyle olunca, mahkemece bu esaslar çerçevesinde davacılar anılan şerhin ancak davalı vakfa taviz bedelini ödemek suretiyle kaldırılmasını isteyebilecekleri cihetle davanın reddedilmesi gerekirken yazılı olduğu üzere kabul edilmesi isabetsizdir…) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.

Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:

Taraflar karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.

Sonuç: Davalı idare vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, (YHGK. 25.11.1987 T. 1-135 E. 878 K.)

ÖZET: Takyitle yükümlü olarak yapılan ihaleden taviz bedeli şerhi bulunan taşınmazı satın almak suretiyle iktisap eden, anılan şerhin ancak davalı vakfa taviz bedelini ödemek suretiyle kaldırılmasını isteyebilir. Çünkü ihaleye girenin değer biçerken davalı vakıflar idaresinin bu şerhi nedeniyle isteyebileceği taviz bedelini göz önüne almış olması gerekir.

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder