Zaruret Halinde Mecra Hakkının Kullanımı – Geçit Hakkı Davası

Zaruret Halinde Mecra Hakkının Kullanımı - Geçit Hakkı DavasıLehine mecra hakkı istenen binanın halen yanından geçen Belediyeye ait şehir kanalına bağlanmasının mümkün olduğu ve dolayısıyla arsanın ve binanın konumundan kaynaklanan bir zaruret hali bulunmadığı anlaşıldığına göre, davalıya ait parsel aleyhine mecra hakkı kurulmasına karar verilmesi doğru değildir. (Medeni Kanun madde 744)

Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 26.7.1994 gününde verilen dilekçe ile geçit hakkı istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 13.5.1997 günlü hükmün Yargıtay’ca incelenmesi davalı tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü.

4 ve 5 sayılı parsellerin malikleri 27 sayılı parselden pis su kanalı geçirmek için Medeni Kanun’un 744.  maddesi uyarınca mecra hakkı istemişlerdir. 4 ve 5 sayılı parsellerin üzerinde çok katlı 11’er daireli binalar bulunmaktadır. Mahkeme bilirkişi görüşünden de yararlanarak 27 sayılı parselden mecra hakkı kurmuştur. Oysaki 4 ve 5 sayılı parsellerin mimari tatbikat projeleri 1/50 ölçekli olarak merciinden getirilmiş, orada “en düşük kanal bağlantı kotu altında kalan katların pis su deşarjı en az 2 pompa kullanılarak terfien yeniden yapılmadıkça yapı kullanma izni verilmez” kaydı bulunduğu görülmüştür. Buna göre binanın bulunduğu arsanın bir tarafından yol geçmektedir. Bu yolda belediyenin şehir kanalı vardır ve bu kanaldan mecra olarak yararlanmak gerekir. Belediye projede yukarıda yazıldığı üzere yoldaki pis su kanalının su seviyesi olarak üstüne düşen bina katlarının bu pis su kanalından yararlanılarak sularını bu kanala vermeyi, ayrıca yoldaki pis su kanalının su seviyesinin altına düşen binanın dairelerinin pis suları ise terfi sistemi ile ve motopompla kanala ulaştırılmasının mümkün olacağını açıklamıştır. İmar planları ve pis su kanalları buna göre yapılmış, taşıma güçleri, su yolu kapasiteleri hesapları da bütün bunlar gözetilerek düzenlenmiştir. Mahkeme Belediyenin kabul etmiş bulunduğu ve davacının da inşaatını buna göre yapmış olmasına rağmen kanalının tamamını 27 sayılı parselden geçirmesini istemesi ve mahkemenin de bu isteği kabulü doğru görülmemiştir. Bu tür mecralarda arsanın ve binanın konumundan mütevellit bir zaruret hali bulunmayacağı Belediye yazısı ile ortaya çıkmıştır. Bunlar gözetilmeden kabul kararı verilmesi doğru görülmediğinden hükmün bozulması gerekmiştir. Hükmün BOZULMASINA, (Y.14.HD. 27.11.1997 T. 8444 E. 8525 K.)

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder