Zilyetliğin Yitirilmesi – Tescil Davası

Zilyetliğin Yitirilmesi - Tescil DavasıÖZET: Belli ve haklı bir neden olmadığı halde 20 yıl gibi uzun bir süre taşınmazın kullanılmaması, kiraya verilmemesi halinde taşınmazın iradi olarak terk edildiğinin kabulü gerekir. Zira Medeni Kanun‘un 889. maddesine göre geçici olmayan, sürekli olan zilyetliğin terki, zilyetliğin yitirilmesi sonucunu doğurur. (Medeni Kanun madde 976)

S.B. ile Hazine, Mezit Köyü Muhtarlığı ve Orman İdaresi aralarındaki tescil davasının kısmen kabulüne ve kısmen reddine dair İnegöl Asliye Hukuk Hakimliğinden verilen 02.03.199 gün ve 403-104 sayılı hükmün Yargıtay’ca incelenmesi Hazine ve Orman İdaresi vekili taraflarından süresinde istenilmiş olmakla dosya incelendi, gereği düşünüldü:

Davacı dava konusu taşınmazın Medeni Kanun‘un 713/1. maddesine göre adına tescilini istemiş, mahkemece dava kısmen kabul edilerek 24.02.1999 tarihli krokide (B) ile gösterilen 9172 m2lik bölümün davacı adına tesciline karar verilmiş, hüküm Hazine ve Orman İdaresi tarafından temyiz edilmiştir.

Keşifte dinlenen yerel bilirkişi ve tanıklar; taşınmazın 20 yıldır boş bırakıldığını ve kimsenin kullanmadığını, daha öncesinin davacının babasına ait olmakla beraber davacının köyü terk ederek Bursa’ya yerleştiğini ve taşınmazla ilgilenmediğini söylemişlerdir. Davacının, belli ve haklı bir neden olmadığı halde dava tarihinden 20 yıl öncesinden beri taşınmazı kullanmaması, kiraya vermemesi, taşınmaz üzerinde zilyetliğini dile getirecek herhangi bir ilgi göstermemesini, artık o taşınmazı terk ettiği yolunda yorumlamak gerekir. İradi olarak vaki olduğu anlaşılan bu terk nedeniyle davacı zilyetliğini yitirir. Terk iradesinin varlığı, hayatın doğal akışına, hayat tecrübelerine göre somut olayda gerçekleşmiştir. Medeni Kanun‘un 976. maddesinden anlaşıldığına göre geçici olmayan, sürekli olan zilyetliğin terki, zilyetliğin yitirilmesi sonucunu doğurur.

Açıklanan nedenlerle davacı yararına Medeni Kanun‘un 713/1. maddesindeki koşullar oluşmadığından davanın reddine karar verilmesi gerekir iken değişik düşüncelerle kabul edilmiş olması yersiz ve temyiz itirazları yerinde olduğundan kabulü ile hükmün BOZULMASINA, (Y.8.HD. 18.10.199 T. 6577 E. 7990 K.)

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder