İndirimli Emlak Vergilerinde Özellikli Durumlar – 2

İndirimli Emlak Vergilerinde Özellikli Durumlar İndirimli Emlak Vergilerinde Özellikli Durumlar – 1.

  1. Eşin özel işyeri;

İndirimli orandan faydalanan bir kimsenin, eşinin özel işyerinin bulunması sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanmaya engel oluşturmaz.

  1. Ev dışında gelir getirmeyen, arsa, arazi veya işyeri binasına sahip bulunanların durumu;

Şartları taşıyıp da emlak vergisi ödemeyen kişilerin tek evlerinin dışında gelir getirmeyen arsa, arazi ve işyeri binasına sahip olmaları, sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanmalarına engel değildir.

  1. Hiçbir geliri olmayan mükelleflerin bunu belgelendirmesi;

Tek meskeni bulunup da 200 m2’yi geçmeyen evi için, hiçbir geliri bulunmayan kişinin ilgili belediyeye Hiçbir Geliri Olmayanların Tek Meskenlere Ait Taahhüt Belgesini vermeleri yeterlidir. Belediyelere vermek üzere daha önce istenen sosyal güvenliğinin olmadığına dair SGK’dan belge, vergi mükellefi olmadığına dair vergi dairesinden belge ve ikametgah belgelerini belediyelere sunmaları artık gerekmiyor.

  1. Geliri olmadığını beyan edenlerin geliri veya ikinci bir meskeni bulunduğunun tespit edilmesi;

İndirimli vergi oranından yararlanma şartlarını taşımadığı halde gerçek dışı taahhütte bulunan ve indirimli vergi oranından faydalanarak emlak vergisi ödemeyen veya sonradan durumunda meydana gelen değişikliği bildirmeyen kimselerden, alınması gereken emlak vergisi, cezalı olarak ve gecikme faizi ile birlikte alınır.

  1. İndirimli bina vergisi oranından yararlanmayı bozmayan gelir sınırı;

Sosyal güvenlik kurumundan aylık alan veya hiçbir geliri olmadığını belgeleyerek sıfır oranlı bina vergisinden yararlanan kişilerin belli bir miktara kadar olan menkul sermaye iradının (gelirlerinin) olması, emlak vergisi ödememe durumunu etkilemez. Mesela menkul sermaye iradı (geliri) 2013 yılı için 26.000 TL’yi aşmaması halinde, 2014 yılı için ise 27.000 TL’yi aşmaması halinde bu kişilerin durumlarında bir sıkıntı olmaz. Ancak vergi kesintisine ve istisnaya tabi olmayanlar için 2013 yılında 1.390 TL, 2014 yılında ise 1.400 TL’yi aşmaması gerekir. Menkul sermaye iratlarının ne olduklarını ve detaylar için Gelir İdaresi Başkanlığının ilgili sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

MENKUL SERMAYE İRADI ELDE EDENLER İÇİN GELİR VERGİSİ BEYANNAME DÜZENLEME REHBERİ 2014

MENKUL SERMAYE İRADI ELDE EDENLER İÇİN GELİR VERGİSİ BEYANNAME DÜZENLEME REHBERİ 2015

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder