Elbirliği ile Mülkiyette Paydaşın Yaptığı Zaruri Masrafı Tahsil Davası

Elbirliği ile Mülkiyette Paydaşın Yaptığı Zaruri Masrafı Tahsil Davasıİştirak halinde mülkiyette (elbirliği ile mülkiyette) ortaklığın giderilmesine konu olan taşınmaz mala, paydaşlardan birisi faydalı ve zaruri masraf yapmış ise bu masraf diğer paydaşlardan ancak ortaklığın satış yoluyla giderilip, satış bedelinin kendisine verilmesinden sonra haksız edinme hükümlerine göre talep edilebileceğinden masrafı yapan paydaşın, ortaklığın giderilmesi davasında ileri süreceği bu konudaki iddialar dikkate alınamaz. Bu yolda bir dava açılmış olsa dahi ön mesele olarak kabulü mümkün değildir.

… Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı ortaklığın giderilmesi davasına dair karar davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.

Dava bir parça taşınmaza ait ortaklığın giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkeme satış yoluyla ortaklığın giderilmesine, satış bedelinin % 8’inin yapılan faydalı ve zaruri masraflar karşılığı olarak A.Ç’ye ödenmesine karar vermiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Dava konusu 38 sayılı parsel üzerindeki binanın 5 nolu bağımsız bölümünde davacı ve davalı iştirak halinde malik bulunmaktadır. Ortaklığın giderilmesine konu olan taşınmaz mala paydaşlardan birisi faydalı ve zaruri masraf yapmış ise bu masraf diğer paydaşlardan ancak ortaklığın satış yoluyla giderilip satış bedelinin kendisine verilmesinden sonra haksız iktisap hükümlerine göre talep edilebileceğinden masrafı yapan paydaşın ortaklığın giderilmesi davasında ileri süreceği bu konudaki iddialar nazara alınamaz. Bu yolda bir dava açılmış olsa dahi ön mesele olarak kabulü mümkün değildir.

Bu itibarla satış bedelinin tarafların tapudaki payları oranında dağıtılmasına, faydalı masraf iddiasında bulunan tarafın haksız iktisap hükümlerine göre istekte bulunması gerektiğine karar verilmesi icap eder. Mahkemece bundan zühul olunarak yazılı şekilde dağıtım kararı verilmesi hatalı olmuştur.

Hüküm bu nedenle bozulmalıdır. BOZULMASINA, (Y.6.HD. 17.12.1997 T. 952 E. 1181 K.)

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder